Hoe werkt de Autoprop?

In de vooruit draaien de bladen automatisch naar de juiste spoed bij iedere snelheid en ieder toerental. Dit resulteert in verbeterde voortstuwing, verminderd verbruik en grotere actieradius.

In de achteruit nemen de bladen feitelijk dezelfde stand in als vooruit, maar dan andersom. Nu heeft u achteruit net zo veel vermogen als vooruit. Uw stopweg verkleint flink en de eigenschappen bij achteruit varen en manoeuvreren worden sterk verbeterd.

Onder zeil zetten de bladen zich automatisch in de vaanstand, waardoor een weerstandreductie van 85% t.o.v. vaste schroeven gerealiseerd wordt.

Voorbeeld 1: vooruit en achteruit op lage snelheid

U bent aan het manoeuvreren en gaat vooruit en achteruit op lage snelheid. Door de op topsnelheid ingestelde spoed van andere schroeven zult u last hebben van wielwerking, omdat de schroef simpelweg niet genoeg water kan verplaatsen in voorwaartse richting en dus opzij gaat ‘wandelen’. Doordat de Autoprop altijd de passende spoed heeft, zult u praktisch geen wielwerking meer hebben, maar wel directe en adequate voortstuwing.

Voorbeeld 2: U bent aan het motorzeilen

Waar de motor met andere schroeven, los van de snelheid die u zeilend al maakt, de gehele voortstuwing tot de gewenste snelheid moet leveren, hoeft de motor met de Autoprop alleen het snelheidsverschil tussen gezeilde en gewenste snelheid te overbruggen. U kunt dus met de motor (bijna) stationair lopend de gewenste extra snelheid varen. Een wereld van verschil!

Effectiviteit en efficiency van de Autoprop

Ter illustratie hierbij de grafiek van het verbruik van verschillende schroeven op kruissnelheid tijdens de test van het Franse blad ‘Voiles‘. Deze cijfers zeggen veel over de effectiviteit en efficiency van de Autoprop. In deze test keek men hoe ver (afstand in NM) hetzelfde schip kwam met 10 liter diesel bij 6 knopen snelheid en steeds een andere schroef. De Autoprop versloeg alle andere schroeven met vlag en wimpel.

Hoe ver (NM) komt hetzelfde jacht met 10 liter diesel bij 6 knopen vaarsnelheid met verschillende schroeven?

Maxprop: 27,27
Variprofile: 28,44
Kiwiprop: 29,85
J prop: 30,30
Ewol: 31,91
Gori: 32,43
Volvo Penta: 34,68
Radice: 34,68*
Nakashima: 36,36
Flexofold: 37,50*
FH Racing: 38,22*
Gori-Over: 38,71
Autoprop: 42,55