De voordelen van de Autoprop

De Autoprop biedt vele voordelen. Lager verbruik, minder toeren, altijd controle, minder weerstand, volle kracht achteruit. Op deze pagina lichten wij deze voordelen toe.

Belangrijkste unieke eigenschap van de Autoprop is dat deze, door de continue variabele spoed, op alle toerentallen maximaal efficiënt is. Dit vertaalt zich onder andere in een veel hogere snelheid bij juist die de toerentallen die u het liefste aanhoudt aan boord.

In onderstaande tabel staat bijvoorbeeld de snelheid bij respectievelijk 1500 en 2000 toeren, gemeten op hetzelfde schip met verschillende typen schroeven. De Autoprop presteert zichtbaar significant beter dan alle andere schroeven.

Snelheid

Ook in het verbruik is terug te zien dat de Autoprop als een van de beste presteert. Bij een snelheid van 6 knopen is het verbruik (l/h) aanzienlijk lager dan bij andere schroeven. Onderstaande tabel toont de verschillen tussen verschillende typen schroeven.

Verbruik

Maximaal efficiënt motoren

Waar alle andere schroeven een vaste spoed hebben en dus een compromis zijn, passen de bladen van de Autprop zich juist aan de omstandigheden aan en maken de spoed daarmee variabel. Hierdoor is in iedere situatie de spoed optimaal en motor je dus maximaal efficiënt. Dat merk je heel concreet doordat je een paar honderd toeren minder nodig hebt om op rompsnelheid te komen. En dat vaart een stuk rustiger, stiller en zuiniger.

Bij motorzeilen is het verschil nog veel groter. Door de variabele spoed hoeft de Autoprop alleen het snelheidsverschil tussen gezeilde en gewenste snelheid te overbruggen en kan de motor met heel weinig toeren meedraaien. Eindelijk echt motorzeilen!

Makkelijker manoeuvreren

Door de op topsnelheid ingestelde spoed van andere schroeven zul je last hebben van wielwerking bij voor- en achteruitvaren in de haven. De schroef kan simpelweg niet genoeg water verplaatsen in voorwaartse richting en gaat dus opzij ‘wandelen’. Doordat de Autoprop altijd de passende spoed heeft, zul je praktisch geen wielwerking meer hebben, maar wel directe en adequate voorstuwing.

Sneller zeilen

Het is niet zo zichtbaar, maar de weerstand van een vaste schroef kost je onder zeil zomaar 1 tot 1,5 knoop. De bladen van de Autoprop draaien op dat moment automatisch in de vaanstand. Dit vermindert de weerstand door het water tot wel 85% in vergelijking met een vaste schroef met 3 bladen. Deze weerstandsvermindering staat al snel gelijk aan 1 extra knoop in vaarsnelheid.

Lager brandstofverbruik

Door de unieke variabele spoed komt de boot met minder toeren al op kruissnelheid. Dat scheelt flink in brandstofverbruik. In een test van het Franse magazine Voiles keek men hoe ver hetzelfde schip kwam met 10 liter diesel bij 6 knopen snelheid met steeds een andere schroef. De Autoprop versloeg alle andere klap- en vaanstandschroeven met vlag en wimpel. Op de pagina over de werking van de autoprop staat een overzichtelijke tabel met de resultaten.

Meer vermogen

In deze tabel hiernaast ziet u het vermogen dat de geteste schroeven maximaal overbrengen op het water. Bij zwaar weer met wind en golven tegen is de snelheid snel uit de boot. Juist dan heb je het maximale vermogen nodig. De Autoprop optimaliseert de spoed en maakt het mogelijk op dat moment een hoger toerental te varen. Vergelijk het met terugschakelen in de auto als je een berg op rijdt. Er is gewoon veel meer power beschikbaar.

Achteruit altijd genoeg stuwkracht

Bij achteruit varen draaien de bladen van de Autoprop zich razendsnel om. Vanaf dat moment hebben ze dus dezelfde vorm als bij vooruit varen. Het resultaat: dezelfde hoge stuwkracht beschikbaar voor achteruit varen of remmen.

Max-Pfahlzug